Brambory v evropské kuchyni

Brambory jsou neodmyslitelnou součástí evropské kuchyně. Pocházejí z Jižní Ameriky, konkrétně z And, a do Evropy byly přivezeny ve 2. polovině 16. století. Dnes jsou brambory základním jídlem v mnoha evropských zemích, a to nejen kvůli své výživové hodnotě, ale také díky své univerzálnosti v kuchyni. Jsou součástí mnoha tradičních jídel a přizpůsobily se specifickým kulinářským zvyklostem různých regionů.

Brambory v různých evropských kuchyních

  1. V Itálii jsou brambory v různých formách součástí tradičních jídel, jako jsou gnocchi (bramborové knedlíčky), pizzy nebo těstoviny. Mnoho italských pokrmů, zejména z oblastí na severu země, využívá brambory jako základ pro těstoviny nebo polévky. Italská kuchyně miluje kombinaci brambor s různými druhy sýrů, masa a bylinek.
  2. Ve Francii jsou brambory často zpracovávány na různé způsoby, ať už se jedná o gratinované brambory (gratin dauphinois), brambory pečené s bylinkami, nebo "pommes frites", což jsou francouzské hranolky. Brambory jsou často součástí příloh k hlavním pokrmům.
  3. V Německu se brambory často používají k přípravě "kartoffelsalat" (bramborový salát), který se podává k různým masovým pokrmům. Němci rovněž připravují bramborové knedlíky, které jsou nedílnou součástí tradičních jídel.
  4. V Británii jsou brambory známé pro svůj přípravu jako "mashed potatoes" (bramborová kaše), nebo pro "bangers and mash" – kombinaci klobás a bramborové kaše. Brambory jsou také oblíbené jako součást pokrmů "fish and chips", které jsou základem britské kuchyně.

 

Bramborové tortellini s prosciuttem a sýrovou omáčkou

V Itálii je brambora základní surovinou pro přípravu různých těstovinových pokrmů. Jedním z nich jsou i bramborové tortellini. Bramborové tortellini s prosciuttem a sýrovou omáčkou jsou luxusní italské těstovinové taštičky plněné jemnou bramborovou náplní. Podávají se s krémovou omáčkou z parmazánu a gorgonzoly, která dodává bohatou chuť. Křupavé plátky prosciutta celý pokrm perfektně doplňují. Ideální volba pro milovníky italské kuchyně!

bramborove_tortellini brambory

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 500 g hladké mouky
  • 500 g vařených brambor
  • 3 vejce
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g ricotty nebo tvarohu
  • 150 g nastrouhaného parmazánu
  • Muškátový oříšek (volitelně)
  • 200 ml smetany
  • 50 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g prosciutta
  • Sůl, pepř
  • Čerstvá bazalka (volitelně)

Postup přípravy jídla:

  1. Smíchejte mouku, vejce, olej a sůl. Pokud je těsto suché, přidejte trochu vody. Hněťte, dokud nebude hladké. Nechte odpočinout 30 minut.
  2. Uvařené brambory rozmačkejte a smíchejte s ricottou, parmazánem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  3. Rozválejte těsto na placku, nakrájejte na čtverečky (4x4 cm), dejte na ně náplň. Sklopte do tvaru trojúhelníku a spojte rohy.
  4. Vařte tortellini v osolené vodě 3-4 minuty, dokud nevyplavou.
  5. Na pánvi rozpusťte máslo, orestujte česnek, přidejte smetanu a přiveďte k varu. Přidejte parmazán, míchejte, dokud nezhoustne.
  6. Opečte prosciutto, dokud nebude křupavé. Tortellini smíchejte s omáčkou, posypte prosciuttem a podávejte s bazalkou.

bramborove_tortellini brambory

 

Berliner Kartoffelpuffer (Bramborové placičky na berlínský způsob)

Berliner Kartoffelpuffer jsou tradiční německé bramborové placičky, které jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř. Připravují se z nastrouhaných brambor, cibule, vajec a mouky a smaží se dozlatova na oleji. V Berlíně se často podávají netradičně – s jablečným pyré nebo zakysanou smetanou. Skvělá pochoutka jako příloha nebo lehké hlavní jídlo!

bramborove_placicky

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 500 g brambor
  • 1 vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 malá cibule
  • Sůl, pepř, muškátový oříšek
  • Olej na smažení

Postup přípravy jídla:

  1. Brambory a cibuli nastrouhejte, vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Smíchejte s vejcem, moukou a kořením.
  3. Těsto vytvarujte do malých placiček.
  4. Na pánvi rozehřejte olej a smažte placičky dozlatova.
  5. Podávejte s jablečným pyré nebo zakysanou smetanou.

bramborove_placicky

 

Hachis Parmentier (Francouzská varianta pastýřského koláče)

Hachis Parmentier je francouzská verze pastýřského koláče, skládající se z vrstvy šťavnatého mletého hovězího masa dušeného s cibulí, mrkví a červeným vínem, přikryté krémovou bramborovou kaší. Povrch se posype sýrem a zapeče dozlatova. Tento rustikální a sytý pokrm je pojmenovaný po Antoine-Augustinu Parmentierovi, který popularizoval brambory ve Francii.

hachis_parmentier

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 800 g brambor
  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 100 ml červeného vína
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 g strouhaného sýra Gruyère
  • Sůl, pepř, tymián

Postup přípravy jídla:

  1. Brambory uvařte a rozmačkejte s máslem a mlékem na kaši.
  2. Na pánvi osmahněte cibuli a mrkev, přidejte mleté maso, orestujte a podlijte vínem.
  3. Do pekáčku dejte vrstvu masové směsi, na ni bramborovou kaši, posypte sýrem.
  4. Pečte při 180 °C asi 20 minut dozlatova.

hachis_parmentier

 

Rumbledethumps (Skotské zapečené brambory se zelím a sýrem)

Rumbledethumps je tradiční britský pokrm připomínající bramborovou kaši, obohacený o jemně nasekané zelí nebo kapustu a zapečený s čedarem. Krémová textura brambor se skvěle doplňuje s lahodně rozpečeným sýrem, což dělá z tohoto jídla výbornou přílohu nebo sytou vegetariánskou pochoutku.

britske_zapecene_brambory

Pro přípravu budete potřebovat:

  • 600 g brambor
  • 200 g kapusty nebo zelí
  • 100 g čedaru
  • 50 g másla
  • Sůl, pepř

Postup přípravy jídla:

  1. Brambory uvařte a rozmačkejte s máslem.
  2. Přidejte nasekanou vařenou kapustu a promíchejte.
  3. Dejte do pekáčku, posypte čedarem a pečte 20 minut při 180 °C.

britske_zapecene_brambory