Brambory jsou běžnou surovinou v evropské a americké kuchyni, ale jejich role v asijských pokrmech bývá často přehlížena. Přesto se v mnoha asijských zemích brambory staly neodmyslitelnou součástí tradičních i moderních receptů. Od pikantních indických kari až po jemné japonské krokety – brambory si našly cestu do asijské gastronomie v nečekaně rozmanitých podobách.
Brambory pocházejí z Jižní Ameriky, ale do Asie se dostaly díky obchodním cestám v 16. století. Rychle se přizpůsobily tamnímu klimatu a začaly se pěstovat především v Číně, Indii a Japonsku. Dnes jsou běžnou surovinou v mnoha asijských domácnostech a restauracích.
- V Číně se brambory často restují v pánvi wok a kombinují se s masem, zeleninou a aromatickými omáčkami. Oblíbeným pokrmem je sečuánská pikantní bramborová stir-fry, kde se tenké plátky brambor restují s česnekem, chilli papričkami a jarní cibulkou. Dalším populárním jídlem je hongkongské hovězí s černým pepřem a bramborami, které spojuje šťavnaté hovězí s křupavými bramborovými plátky v pikantní omáčce.
- Indická kuchyně je známá svou rozmanitostí vegetariánských pokrmů a brambory v ní hrají významnou roli. Například Aloo Gobi je tradiční kari z brambor a květáku s kořením, jako je kurkuma a římský kmín. Dum Aloo, původem z Kašmíru, představuje jemně dušené brambory v jogurtové omáčce s exotickým kořením. Pro slavnostní příležitosti se připravuje Aloo Biryani, vrstvené rýžové jídlo s bramborami, šafránem a praženými oříšky.
- V Japonsku si brambory našly cestu do různých pokrmů, ať už jako základ polévek, nebo smažených pochoutek. Korokke, japonské krokety z bramborového pyré a mletého masa, jsou křupavé a lahodné. Dalším zajímavým jídlem je Nikujaga, což je pomalu dušené hovězí s bramborami a sójovou omáčkou.
- Korejská kuchyně zase využívá brambory v jednoduchých, ale chutných pokrmech, jako jsou Gamja Jeon, korejské bramborové placky se sýrem, nebo Matang, sladké smažené brambory v karamelové glazuře.
- V Thajsku a Vietnamu se brambory často přidávají do polévek a kari. Massaman curry je příkladem thajského jídla s bramborami, které v sobě spojuje indické koření s kokosovým mlékem. Vietnamská kuchyně zase nabízí například Súp Khoai Tây Cua, jemnou bramborovou polévku s krabím masem, která je oblíbená jako luxusní předkrm.
Vietnamese Potato & Crab Soup
Jemná a krémová vietnamská polévka spojuje nadýchané bramborové pyré s bohatou chutí krabího masa a kokosového mléka. Dochucená rybí omáčkou a citronovou šťávou získává perfektní vyváženost sladkosti a jemné slanosti. Ideální luxusní předkrm pro milovníky mořských plodů.

Pro přípravu budete potřebovat:
- 3 velké brambory
- 200 g čerstvého krabího masa
- 400 ml kokosového mléka
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžička citronové šťávy
- ½ lžičky bílého pepře
- Koriandr na ozdobu
Postup přípravy jídla:
- Brambory oloupej, nakrájej na menší kousky a uvař ve vodě do měkka.
- Slij vodu, rozmixuj brambory s kokosovým mlékem na hladký krém.
- Na pánvi lehce opeč krabí maso s rybí omáčkou a pepřem.
- Smíchej krém s krabím masem, dochuť citronovou šťávou.
- Podávej s čerstvým koriandrem.
Aloo Biryani
Aromatické a vrstvené indické jídlo, kde místo masa hrají hlavní roli jemně kořeněné brambory. Voňavá basmati rýže se prokládá restovanými bramborami, opečenými kešu oříšky a mandlovými lupínky, přičemž šafránové mléko dodává pokrmu jeho zlatavou barvu a luxusní vůni.

Pro přípravu budete potřebovat:
- 2 šálky basmati rýže
- 2 brambory
- 1 lžíce ghí
- 1 lžička římského kmínu
- 1 skořicová tyčinka
- 2 kardamomové lusky
- 1 cibule
- 1 lžíce šafránového mléka
- ½ hrsti kešu a mandlí
Postup přípravy jídla:
- Rýži propláchni a uvař al dente.
- Brambory nakrájej na kostky, osmaž na ghí a dej stranou.
- Na ghí opeč římský kmín, kardamom, skořici a cibuli.
- Přidej brambory, promíchej a začni vrstvit do hrnce s rýží.
- Mezi vrstvy dej kešu a mandle, nakonec zalij šafránovým mlékem.
- Přikryj a nech na mírném ohni 10 minut dojít.
Hong Kong Black Pepper Beef & Potato Stir-fry
Šťavnaté plátky hovězí svíčkové se restují s křupavými bramborami v pikantní černopepřové omáčce s ústřicovým nádechem. Tento sofistikovaný hongkongský pokrm se vyznačuje bohatou chutí, jemnou sladkostí a intenzivním aroma pepře, což z něj dělá dokonalou delikatesu pro milovníky asijské kuchyně.

Pro přípravu budete potřebovat:
- 300 g hovězí svíčkové
- 2 brambory
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 jarní cibulka
Postup přípravy jídla:
- Hovězí maso nakrájej na tenké plátky a marinuj v sojové omáčce a škrobu.
- Brambory nakrájej na tenké plátky a osmaž dozlatova.
- Orestuj hovězí, přidej ústřicovou omáčku, pepř a na závěr vmíchej brambory.
- Podávej posypané jarní cibulkou.